Bonellrugós és más kényelmet biztosító megoldások

2017-10-05 16:08:00

Talán abban mindannyian egyetérthetünk, hogy minden ülőgarnitúra egyik legfontosabb tulajdonsága maga a kényelme. Szerencsére ez már az első használat pillanatában hamar kiderül. Ennek ellenére a piacon az egyes kanapék között igen nagy szórás tapasztalható, annak ellenére hogy a gyártók különböző technológiai megoldásokkal próbálják kényelmünket biztosítani.

A régi epeda rugót felváltotta bonellrugó

Ülőgarnitúra belsejeSokan nem bíznak a rugós kanapékban. Amíg a régi epedarugó képes volt kilyukasztani a szövetet, addig az új bonell technológia ezt a problémát már kiküszöbölte. A rugók végét összekötötték így ha egy netán el is szabadult volna nem tudott merre elmozdulni mivel le volt fogva. Ma szinte mindent bonellrugóval tesznek kényelmesebbé.

A rugón sok múlik

Sok gyenge minőségű rugóval szerelt kanapé esetében találkozni azzal a problémával, hogy a rugók idővel összemennek és a garnitúrán mélyebb és magasabb felületek keletkeznek. Manapság a jobb rugókat már acélból készítik. Ezek a fekvőfelület rugalmasságát nagyban befolyásolják. Minél jobb és erősebb egy rugó, annál kisebb az esély a gödrösödésre.

Mi a szerepe a tömőanyagnak?

Ha fekvéskor kiérezzük a rugózatot, az azt jelenti, hogy kispórolták a tömőanyagot. A jobb gyártók erre is figyelnek és alulról-felülről egyaránt több réteget helyeznek el, amit filc anyaggal kezdenek, majd a szivacsot és úgy a külső huzatot.

Sőt néhány gyártó már a rugók közé is szivacsot tesz – a szivacsot vékony csíkokra vágják, majd élükre állítva fűzik be a rugósorok közé –, így erősíti azt. Ezzel egy keményebb ülőfelületet kapnak, cserében viszont erősebb és tartósabb lesz a fekvőfelületet. Bátran mondhatjuk, hogy az ilyen típusú kanapék maradnak igazán sokáig rugósak.

Mi a helyzet a hideghabos, memóriaszivacsos és szilikonos ülőfelületekkel?

Ezek az új technológiai megoldások egyre szélesebb körben terjednek a piacon. Ezekkel az alapanyagokkal készült ülőfelületek szintén magas kényelmet és komfortfokozatot képesek biztosítani. A gyártás során ezek a HR habos, hideghabos, memóriaszivacsos és szilikonos ülőfelületek kerülnek az erősített rugós vázra.

OptiCom®Plus ülésrendszer

Ez egy évek óta a piacon lévő megoldás, amely nemcsak a kényelmet de a tartósságot is garantálja a kanapénak. Ez az ideálisan összeválogatott alapanyagoknak és a speciális beépítésnek köszönhető. A titok ami egyben a rendszer lényege is, hogy az ülés rugózata rétegesen van felépítve. Ezért amikor terhelés éri, nem egy rugó oszlatja el azt, hanem a rugózat rétegi között arányosan oszlik a tömeg. Ezt már az ülés pillanatában is feltűnő, ugyanis nem azt érezzük, hogy valami összenyomódott alattunk, hanem egy stabil, a terhelés növelésével arányosan növekedő ellenállást tapasztalhatunk. Ez az érzés még abból is fakad, hogy az OptiCom®Plus rendszer rugózata csak vertikális mozgást tesz lehetővé.

 

A fenti írás zárszavaként azt tudjuk tanácsolni, hogy az ülőgarnitúra vagy kanapé vásárlása előtt mindenképp vessük azt üléspróba alá és kérjük ki a szakember tanácsát, aki jól ismeri az adott technológiát amivel a kényelmi faktorunkat erősítik az egyes gyártók.