/upload/images/351/img-0188-553479.jpg

Textilbőr és szövetgarnitúrákhoz használati és kezelési útmutató

Néhány gondolat előljáróban a szövetek ápolásáról és tisztításáról


A megfelelő tisztítás és ápolás hosszútávon megőrzi a kárpitozott bútor szépségét és annak értékét! A bútorszövet rendszeres ápolást igényel, csak úgy mint minden más naponta használatos anyag. Ezt könnyű belátni, hiszen az ülőgarnitúra anyaga állandó pornak és koszolódásnak van kitéve. Nem érdemes megvárni amíg a szennyeződés túlságosan intenzívvé válik vagy éppenséggel beivódik a huzatba. Ezzel nemcsak a tisztítás folyamatát nehezítjük meg, de annak sikeressége is kétségessé válik.

Mit jelent a tisztítás, folteltávolítás és mit a karbantartó ápolás?


Tisztítás
alatt értjük a rendkívüli szennyeződések (pl. folyadék, ételek, vér, stb.) eltávolítását. A folteltávolítás egy olyan művelet, amit alapvetően a kárpittisztítással foglalkozó szakember végez. Természetesen mi is megpróbálkozhatunk a szennyeződés eltávolításával, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. Néhány tipp amit érdemes betartani: 1) tisztítás során mindig a folt szélétől a közepe felé haladjunk 2) sohasem szabad háztartási tisztítószert alkalmazni, ezek összetétele (savtartalma) gyakran roncsolja a szálakat 3) ha van tisztítási utasítás a szövethez, azt tartsuk be 4) elsőre mindig a butornak egy nem látható részén próbáljuk ki a tisztítószert, nem-e változtatja meg a szövet színét 5) a folyadékokat nedvszívó kendővel itassuk fel - de NE dörzsöljük -, majd a tisztítást langyos (30° C) vízzel  és pH ­semleges samponnal vagy finom mosószerrel elvégezzük el 6) tisztítás során ne fejtsünk ki nyomást 7) folteltávolítás után érdemes az egész felületet áttörölni nedves ruhával, ezzel megakadályozzuk, hogy a száraz és vizes részek között úgynevezett szélek keletkezzenek 8) keféljük át a felületet 9) várjuk meg a teljes száradási folyamatot mielőtt újra használni kezdenénk 10) száradás végeztével érdemes átporszívózni a felületét és egy puha kefével ismét átkefélni. A karbantartó ápolás során azokat a szenynyeződéseket távolítjuk el, melyek a napi használat során keletkeznek (por, kosz, stb.). Ilyenkor elegendő a porszívó kárpittisztító fejével átporszívózni a bútort. A lényeg a kis szívóerőn van! Majd ezt követően puha szálú kefével szálirányban átkefélni. Mivel a nedvesség megőrzi a szálak rugalmasságát - kihat az anyag élettartamára -, így érdemes a bevonóanyagot egy enyhén nedves tiszta kendővel áttörölni. Jó ha tudjuk, hogy a túl alacsony páratartalom, főként a központi fűtéses helyiségekben nem tesz jót a szövetnek!

 

A kárpit felületek tisztítása elvégezhető a kereskedelemben kapható száraz habos bútortisztítóval, a tisztítószeren található útmutató figyelembe vételével.

 

A fa és laminált felületeket nedves, enyhe mosószeres ruhával tisztítsuk, majd töröljük szárazra. Tilos a fa és laminált felületeket, bármely bevonó anyagot, szemcsés súrolószerrel és szerves oldószerrel (aceton, benzin stb.) tisztítani!!!

 

Plüss és zsenília szövetek tisztítása nedves ruhával vagy száraz habos kárpittisztítóval történjen.

 

Textilbőr tisztításához elegendő egy nedves ruha is. Más módon való tisztítást nem javasoljuk, mivel ezáltal az anyag minősége megváltozik.

 

Lemosható anyagok tisztítása. Kérjük, amennyiben ilyen terméket vásárolt, semmiképpen se tisztítsa a terméket a normál folyó vízen kívül mással! A tisztításhoz egy nem színező és szálakat nem hagyó rongyot használjon. Más módon való tisztítást nem javasoljuk, mivel ezáltal az anyag minősége megváltozik.

 

Folteltávolítás textil bevonatokból:

 

<tdstyle="font-size: 12px; color: #434343;" >(C)
SzennyeződésSzennyeződés eltávolításának módszere
Sör (C)
Vaj (D)
Vér (alvadt) (G)
Vér (A)
Fehérje / tojás sárgája (A)
Oldószeres festék (D)
Olajfesték (D)
Zsíros szennyeződések (D)
Filctoll (D)
Golyóstoll (B)
Tinta (C)
Italok, gyümölcslevek (C)
Kakaó / tej (B)
Tejeskávé (B)
Tea (C)
Bor (B)/(C)
Rágógumi (F)
Sár (A)
Rúzs (B)
Körömlakk (D)
Parfüm (B)
Cipőpaszta (B)
Ételmaradék (B)

 

Vízben oldaható foltok:

(A) = hideg vízzel, esetleg ph­ semleges sampon és víz keverékével. Forró vizet kerülje, mivel fehérje csapódhat ki!
(B) = ph­ semleges sampon és langyos víz keveréke. Ha ezzel nem sikerült a foltot eltávolítása, száradást követően az érintett helyen lehet próbálkozni mosóbenzinnel vagy folteltávolító szerrel.
(C) = ne hagyja beszáradni! Azonnal kezelje ph­ semleges sampon és víz keverékével!

 

Vízben nem oldható foltok:

(D) = kereskedelmi forgalomban kapható folttisztító szerrekkel kezelni.
(F) = kérje szakember tanácsát!
(G) = nedvesítsen be egy fehér kendőt citromsavas oldattal (1 csapott evőkanál 100 ml hideg vízhez) és szedje fel a foltot a szélétől a közepe felé haladva.

Érdeklődés a termékkel kapcsolatban
Név
E-mail
Telefon
Üzenet