/upload/images/351/img-0188-553479.jpg

Ágyrács, ágyborda, ágykeret

2019-05-08

Mielőtt belevágnánk az ágyrácsokkal kapcsolatos tudnivalók boncolgatásába érdemes tisztában lenne, hogy mi is a különbség az ágyrács, ágyborda és ágykeret között.

 

Az ágyborda vagy ahogy sok helyen nevezik ágydeszka az ágyrácsok „fapados” verziója. Ezek általában 20mm vastag csiszolt fenyődeszkák – szélük lekerekített - melyeket egymáshoz vékony hevederekkel rögzítenek. Alkalmasak rugós matrachoz, kemény vagy 20cm-nél vastagabb matracok tartásához. Méret függvényében úgy 12 és 14 darab szükségeltetik belőlük. Bordázatuknak köszönhetően a matrac igen jól szellőzik, így még a sokszor problémás habmatracok sem penészesednek felette.

 

Az ágyrácsokból számos típus létezik a piacon a normál, rugalmas vagy éppen motoros verzióig bezárólag.

 

A rugalmas ágyrácsok általában 26 és 28 darab hajlított keresztlécből állnak (nem ritka az ennél több is), amelyek több rétegben vannak összeenyvezve. Ezek anyaga általában bükkfa vagy nyírfa. A farugók sűrűsége határoza meg az ágyrács minőségét. Minél több ilyen keresztléc található egy ágyrácsban, annál több felületen kapcsolódik majd a matrac az ágyrácsra.

 

A rugalmas ágyrácsok feladata, hogy megtartsák a rákerülő matracot és segítsék a formakövetésben, elnyeljék a mozgásból eredő energiák egy részét és biztosítsák a matrac szellőzését. Fajtái lehetnek: fix azaz nem állítható ágyrácsok és állítható ágyrácsok. Ez utóbbiból létezik csak fejemelős, fej és lábemelős változat is illetve motoros vezérlésű.

 

A motoros ágyrácsok állíthatóságának sokszínűségéből fakadóan kiváló komfort érhető el amely akát az olvasáshoz vagy tévénézéshez, de egyszerűen az esti pihenéshez is nagyban hozzájárulhat. A motoros ágyrácsok kisebb feszültségről, úgynevezett gyengeáramról működtethetőek.

 

A rugalmas ágyrácsok a lágyhab matracokhoz javasoltak. Például latex, memory vagy emlékezőhabos matracok. Valamint az összes olyan esetben, ahol a gyártó vagy forgalmazó kifejezetten feltűnteti azt a garanciajegyben!

 

Az ágykeret funkciója igen sokrétű hiszen nemcsak a bele kerülő matracot hanem az emberi test súlyát is neki kell elviselnie, mindeközben elvárás, hogy ne mozogjon és nyikorogjon. A tartósság és a minőség nagyon fontos, így ennek érdekében általában tömörfa ágykeretet szoktak készíteni fenyőből, tölgyből vagy bükkfából.

Korábbi bejegyzésünk: Gyerekágy kitekintő

Érdeklődés a termékkel kapcsolatban
Név
E-mail
Telefon
Üzenet