/upload/images/351/img-0188-553479.jpg

Függöny választás okosan

2017-11-06

Átlátszó és sötétítő függönyök

Függöny a szobábanA függöny kiválasztásánál is érdemes több szempontot figyelembe venni. Az átlátszó függönyök kiegészítésként például mindenképp ajánlott megfelelő elsötétítő függönyt választani.  Ám ezeknek a függönyöknek illeszkedniük kell a lakás többi textíliájához, a szőnyeghez, a fal színéhez és a bútorok (pl. egyedi gyártású 3+2+1 ülőgarnitúra) szöveteihez is. Kaphatók különböző hímzett, vagy nyomott mintás átlátszó függönyök, sőt akár kézzel szőtteket is. Érdemes olyan függönyt választani, amelyek tartják formájukat. Továbbá érdemes még szem előtt tartani, hogy könnyen mosható és tisztítható darabokat válasszunk.

 

Sötétítő függöny választásakor továbbá fontos figyelembe venni, a belmagasságot, a helyiség méretét és a többi bútor stílusát és színvilágát. Ezek anyaga lehet velúr, szatén, plüss vagy akár selyembrokát is. Biztos kevesen tudják, de a sötétítő függönyök még jó hőszigetelő tulajdonsággal is bírnak, így a téli napokon még jó szolgálatot tehetnek.

 

Függöny színek és minták

Függöny színekA függönyöknél is érdemes lehet játszani a színekkel és a mintákkal. Kis ablakokra érdemes visszafogott apró mintás függönyöket választani. Olyan szobába, ahol kevés a napfény, érdemes világos, illetve meleg árnyalatokat választani, ám ha ezek színe túl erős az kisebbnek láttatja a teret. Tetőtéri ablakok esetén érdemes az ablak környékét is függönyözni. Tudunk játszani akár a figyelem összpontosításával is. Ha szép kilátás tárul elénk az ablakunkból érdemes szolidabban dekorálni, ám ha kevésbé tetszetős a látvány, egy szép ablak dekorral a szobára összpontosíthatjuk a figyelmet.

Összességében megfelelő tervezéssel és odafigyeléssel teljesen megújulhat lakásunk hangulata miután lecseréltük szőnyegeinket és függönyeinket. Mint fentebb már említettük a színek, minták és anyagok megfelelő egyensúlyával energiát vagy akár nyugalmat is vihetünk a szobába, ám ha nem vagyunk elég körültekintőek az ellenkező hatást is elérhetünk.

 

Sokan saját maguk varrják otthon a függönyt, amivel sokkal nagyobb szabadságot tudhatunak magukénak mind az anyagválasztás mind a szín és a forma kitalálás terén. A választék óriási és akár rőfösboltban akár egy nagyobb bevásárlóáruházba megyünk gyönyörű anyagokra lelhetünk. Ha nem vagyunk ennyire kreatívak akkor természetesen készen is hozzájuthatunk az egyes függönyökhöz, csak a megfelelő mérettel kell tisztában lennünk. Ha pedig a lakberendezés terén sem vagyunk profik és biztosak magunkban, akkor inkább kérjük lakberendező tanácsát!

 

Korábbi BLOG bejegyzésünk: Modern luxus a hálószobában

Érdeklődés a termékkel kapcsolatban
Név
E-mail
Telefon
Üzenet