/upload/images/351/img-0188-553479.jpg

Milyen faanyagokat használnak a bútorkészítéshez 2 rész?

2018-09-18

A korábbi részben már jónéhány fafajtával megismerkedhettünk, most folytatjuk ezek bemutatását.

A nyárfa a puha fák csoportjába tartozik, színét tekintve világos. Jól tűri a páratartalom változásait, ezért előszeretettel alkalmazzák az ilyen helyeken. A hővezető képessége alacsony, ezért gyakran láthatunk olyan szaunákat, amelyeket nyárfából készítettek. A nyárfából létezik fekete és rezgő is, mind a kettőt alkalmazzák a bútorgyártás területén.

A fűzfa gyönyörű kifinomult világos színt tulajdonít a bútoroknak, egyedi szálszerkezete még különlegesebbé teszi őket. A vágás szélén bolyhosodik, de ez kiküszöbölhető, és a szárítása is könnyű. Nem tartozik a kemény fák csoportjába, ebből adódik, hogy gyenge szilárdságú, viszont nagyon mutatós bútorok készíthetőek belőle.

A hárs krémszíne miatt elterjedt, egységes és rostmentes anyag, könnyű vele dolgozni, ezért számos faszobor készül belőle. A megmunkáláson kívül a csiszolás is egyszerű, ebből adódik, hogy ez sem a keményfák csoportjába tartozik. Ablakredőnyökhöz is előszeretettel használják.

A juharból megkülönböztetünk puhát és keményet egyaránt. Kanadában ez a leggyakoribb fafajta. Száradása lassú, nagy alakváltozással történik. Rostszerkezete szép és egyenes. Jól reagál a hőre és a fényre. Lakkozással könnyen sötétebbé tehetjük. A kemény juhar nem kopik meg egyhamar, ideális lépcsők, korlátok, falfelületek burkolására.

A kőris minősége kiváló, elsősorban nagyobb felülettel rendelkező bútorokhoz alkalmazzák, például lélegzetelállító konyhabútorokat is készítenek belőle. A szövetszerkezet még erőteljesebb, mint a szil esetében, valamint helyettesítheti a vörös tölgyet, mivel szálszerkezetben és színben is közel állnak egymáshoz. Az asztalosok által talán a legjobban kedvelt faanyag, hiszen tulajdonságait tekintve jobbnak bizonyul, mint a többi.

Ostorfát Budapest lakossága gyakran lát, hiszen ezzel a fajtával rakták tele az utak mentét, mivel nem árt neki az ólom és a légszennyezés. Vékony törzs, nagy kerek lomb jellemzi a külalakját. Felülete sárgás, rostozata elég durva, mindenképp javasol lefesteni. Iparban való felhasználásra viszont kiváló.

A platán színárnyalata egészen a világostól a sötétbarnáig terjed. Nem mondható nagyon keménynek, mégis jól bírja az ütéseket, talán azért, mert rostozata sűrű. Hőálló képessége kiváló. Az intarziás bútorok azon részeinek alapanyagaként szolgál elsősorban, amelyeken világosabb részek találhatóak.

A nyír különleges esztétikai adottságokkal ellátott fafajta, ami a kemények csoportjába tartozik. Nagyon lassan szárad és közben zsugorodik. Jól bírja a hőt és a fényt, ütésállóság szempontjából kiváló, ez köszönhető annak, hogy maga a fa nehéz és kemény. Sok helyen alkalmazzák nagy felületű bútorok beborítására, illetve falfelületekhez is.

Az éger igazi különlegesség, amit ha frissen vágnak teljesen fehér színű, majd rövid idő alatt vörössé alakul. Mivel a puhák csoportjába tartozik, ezért könnyen meg tudják munkálni. Sajnos a nyírrel ellentétben egyáltalán nem bírja a hőt és a fényt, illetve az ütéseket sem. Lakkozva, pácolva is gyönyörű a felülete. Az egyik legjobb a bútorok alapanyagai közül.

A tulipánfa Amerika egyik legkedveltebb fafajtája, ami köszönhető csodás krém színének és szépen ívelt erezetének. Az egyik legkönnyebben festhető, pácolható és lakkozható anyag, de száradás szempontjából is gyors, Puhaságából adódik, hogy könnyen megmunkálható. Elsősorban külső felületek borítására használják. Érzékenyen reagál a hőre és a fényre, illetve az ütéseket sem bírja igazán. igazán.

 

Korábbi blog bejegyzésünk: Az Ashley bútorok magyarországon

Érdeklődés a termékkel kapcsolatban
Név
E-mail
Telefon
Üzenet