/upload/images/351/img-0188-553479.jpg

Mire érdemes odafigyelni az étkező kialakítása során?

2018-08-01

„Ha vendégek jönnek, túl kicsi az asztal, a családnak pedig túl nagy és sok helyet foglal...”

 

Sok embernek fejtörést okoz az étkező megfelelő kialakítása. Milyen asztalt kellene venni? Hány székre is lenne szükség? Hogyan rendezzük be, hogy az a család minden tagja számára komfortos legyen? Milyen megvilágítást alkalmazzunk?

 

Megpróbálunk egy kis segítséget adni, lássuk...

 

Amerikai típusú étkezőSok család életében az étkező nem csak az ebédek lebonyolításának helyszínéül szolgál hanem a családi megbeszélések központi helyszíne is. Vannak ahol a gyerekek is itt tanulnak és számos más szabadidős tevékenységre is használják (pl. társasozás) és vannak olyanok is akiknél csak az összhatás számít.

 

Az étkező kialakítását mindig a helyiség adottságaihoz és méreteihez kell és célszerű igazítani, így legyünk tisztában annak pontos méretével valamint a megvásárolandó termék(ek) méretével. Mindig úgy válasszunk, hogy az igazodjon a mindennapi szokásainkhoz és stílusunkhoz. Vannak olyan kényelmi, úgynevezett ergonómiai méretek, melyektől nem célszerű eltérni, hiszen mit sem ér egy csodaszépen berendezett étkező, ha azt nem tudjuk majd kényelmesen igénybe venni. Tehát az első amivel jó ha tisztában vagyunk azok a székek kényelmes kihúzásához szükséges távolságok. Ehhez minden irányba legalább 90 cm-t érdemes meghagyni. Ha már a szék mögötti közlekedést is figyelembe szeretnénk venni, akkor már 120 cm-re van szükségünk!

 

Hogy hányan is férnek el kényelmesen egy asztalnál, arra használhatjuk a 60x30-as aranyszabályt, így biztosan mindenkinek elegendő helye lesz. Átlagosan egy embernek szélességben 60 cm hely szükséges és minimum 30 cm mélységben. Például egy 110 cm-es kör vagy ovális asztalnál ez 4 személyt jelent, egy 120 cm-es esetében már 5-öt. Téglalap alakú 160x80-100 cm asztalnál 4 személy + 2 asztalfővel kalkulálhatunk egy 180x80-100 cm-es asztal esetében pedig már 6 személy + 2 asztalfővel.

 

Egy biztos a legjobb ha papíron lerajzoljuk méretarányosan az étkezőt és papírból méretarányosan kivágjuk az egyes elemeket. Így biztos nem ér minket meglepetés! :)

 

Stílusát tekintve választhatunk az otthonunkhoz illő klasszikus vagy modern formavilágú fa, laminált fa vagy üveg asztalt is. A laminált anyagból készült asztalok általában olcsóbbak, a fa asztalok viszont sokkal strapabíróbbak. A fa egy igazán szép és időtálló anyag, amely magasabb értéket képez és kölcsönöz az étkezőnek. Egy üveg asztalt sajnos könnyedén karcolódik és az ujjlenyomatok is megmaradnak rajta, így sűrűn kell takarítani. Ha a hagyományosabb, klasszikus stílust kedveljük akkor válasszuk a tömör fa asztalt díszes lábakkal. Sokan a country stílust, vagy a rusztikusabb jegyeket kedvelik, mások az antik és a barokk étkezőgarnitúrákat. Nekik ajánljuk a népszerű amerikai stílusú étkezőinket. A modernebb stílus kedvelői egy üvegasztalt is választhatnak krómozott lábbal.

 

A színek terén érdemes mindig olyat választani ami harmonizál az étkező falának, illetve a helyiségben lévő parketta színével. Ez a pár tényező nagyban meghatározza az összképet, de a lényeg, hogy nagyon ne térjenek el egymástól az árnyalatok. Napjainkban már szinte bármilyen színben vásárolhatunk falfestéket, valamint burkolatot. Érdemes alaposan körülnézni egy kiváló parketta webshop és szaküzlet oldalán is, így otthon ülve, kényelmesen szemügyre vehetjük a kínálatot, kedvünkre válogathatunk és átgondolhatjuk, hogy mennyire passzolna környezetünkhöz. Sötéthez választhatunk világosat és fordítva. Kissé visszafogottabb hatást érünk el a halványabb színek segítségével.

 

Ha szeretünk étkezés után sokáig ejtőzni, akkor célszerű kényelmes, párnázott huzattal ellátott akár karfás étkezőszéket választani. Érdemes a huzat anyagára is odafigyelni, hogy az szövet esetén jó ha vízlepergető. A borítások terén ma már szintén nagy a választék és nagyon szuper anyagok állnak a rendelkezésünkre, amelyről még a vörösbor is könnyen eltávolítható. Örök klasszikus a bőr, amelyről minden szennyeződés könnyen lemosható.

 

Zárszóként érdemes még pár mondatot szánni a világításra is. Itt is választhatunk a direkt és indirekt világítások között. Ez utóbbi nem közvetlen az asztalt világítja meg, hanem a plafonról verődik vissza a fény. Ez az egyenletes tompább fény kevésbé bántja a szemet. A modern csillárok jelentős hányadában már LED világítást tartalmaznak. Itt jobban járunk ha meleg színű fényforrást választunk. A csillárt mindig az asztal középpontja fölé helyezzük és annak alsó síkjától kb. 100 cm-re legyen, így lesz ideális a világítás. A csillárátmérőjének méretét célszerű az asztal nagyságához mérten megállapítani. Erre is van egy nagyon egyszerű módszer. Kerek asztal esetén az asztal átmérőjéből, téglalap alakú esetében annak szélességéből vonjunk ki 30 cm-t. Például egy 90 cm széles asztal esetében az ideális csillárátmérő 60 cm.

 

Korábbi blog bejegyzésünk: Olcsó ülőgarnitúra

Érdeklődés a termékkel kapcsolatban
Név
E-mail
Telefon
Üzenet