/upload/images/351/img-0188-553479.jpg

Olcsó garnitúra

2018-07-31

Miért nem lehet egy minőségi garnitúra olcsó?

A drága ülőgarnitúrák, fotelek vagy kanapék vásárlását sokan feleslegesen kidobott pénznek tartják, még akkor is ha amúgy megengedhetnének maguknak. Pedig nem véletlen, hogy a nagyobb nevű gyártók egyes termékei éppen annyiba kerülnek amennyibe. Rögtön gondolhatunk itt akár egy amerikai ülőgarnitúra, vagy éppenséggel egy relax szerkezettel ellátott speciális fotelre. Tehát már most az elején leszögezhetjük, hogy a minőséget ha tetszik, ha nem meg kell fizetni!

Egy ülőgarnitúrát általában hosszútávra (több 10 év) vásárolunk, az olcsó, nem minőségi alapanyagokból összeállított garnitúrák, illetve bútordarabok viszonylag hamar el fognak használódni, tönkremennek, ami ahhoz vezet, hogy sürű időközönként kell újra és újra megvásárolnunk például egy kanapét. Ez a megoldás természetesen hosszútávon egyáltalán nem kifizetődő, sokkal több pénzt költhetünk így el, mintha egyszer adnánk ki egy nagyobb összeget az ülőgarnitúrára, ami minden bizonnyal hosszú ideig tökéletesen kiszolgálja majd a család minden tagját.

Mint ahogy az élet más területére is igaz, ha valami olcsó még nem jelenti azt, hogy rossz, de azért abban nyugodtan egyetérthetünk, hogy egy nagyságrendekkel drágább ülőalkalmatosság biztos más szintet képvisel, mint egy olcsóbb. Gondoljunk csak bele az autómárkák területén tapasztalható különbségekre! A bútorok esetében sincs ez másképp.

De lássuk is mitől kerül egy garnitúra olyan sokba

Kezdjük ott, hogy egyáltalán nem mindegy milyen faanyagot használnak fel hozzá. Lényegesen megdobhatja az árakat, ha markáns, tömény fafajtákról beszélünk, vagy ne adj Isten valamilyen speciális trópusi fafajról. A silány olcsó ülőgarnitúra általában puha fából készül, ilyen például a fenyő. A tartós darabok pedig tölgyből, kőrisből vagy bükkből készülnek. Egy kemény fát megmunkálni sem olyan egyszerű, ami szintén emeli a költséget. Ezért vásárlásnál az ülőgarnitúra vázárát, ami az egészet egyben tartja, vizsgáljuk meg vagy nyugodtan kérdezzünk rá az eladónál, hogy miből van ha nem értünk hozzá. A funérból, forgácslapból és egyéb műanyag kombinációjából készült változatok az olcsó kategóriába tartoznak, ezeknél a típusoknál a felhasznált anyagok és a tömeggyártás teszi lehetővé, hogy levigyék az árakat (pl. IKEA, JYSK, stb.), cserében viszont benne van, hogy idő előtt elhasználódik, megreped, vagy netán eltörik valahol.

Az sem mindegy hogyan munkálják meg az egyes elemeket és milyen illesztést vagy ragasztási technológiát alkalmaznak az összeszerelés során. Vannak akik minden kritikus terhelésű helyen különleges recept szerint gyártott speciális ragasztót használnak, amely nagyon magas szintű minőséget biztosít. Az ilyen egyedi mestermunkák nem a tömeggyártás termékei és össze sem lehet hasonlítani a minőségüket és tartósságukat egy olcsó ülőgarnitúrával. Emiatt az illesztések jellege máris nagyban emelheti a költségeket. Az olcsóbb ülőgarnitúrák valószínűleg kizárólag kapcsokkal, ragasztóval vagy szögekkel vannak összeillesztve. A magasabb árfekvésűek is tartalmazhatnak effajta megoldásokat, de mindenképp kiegészülnek fa tiplik, dupla fa tiplik vagy sarokelemek hozzáadásával. Bútorboltunk műhelyében készült ülőgarnitúráknál sem véletlen, hogy a vázat ragasztott-csapolt-csavarozott technológiával készítjük.

Fontos a rugó? De melyik a legjobb egy ülőgarnitúra esetében?

A csúcskategóriához hozzátartoznak a rugók is, hiszen azok gondoskodnak a tökéletes kényelemről, a legjobbak pedig a nyolc irányú kézzel hajlított rugók. Ki ne emlékezne a régi epeda rugókra, melyet mára felváltott a bonellrugó és a táskarugó. A fémrugós szerkezetek egyik nagy előnye, hogy biztosítják a megfelelő szellőzést. A jó minőségű amerikai fotelek és kanapék ülés szerkezet alapját a szilárd fém keretre boltozatosan szerelt hullám rugók biztosítják, amely fölé több független textilzsákba elhelyezett zsákrugókat, úgynevezett tekercsrugókat helyeznek.

Itt említenénk meg azokat a relax szerkezetekkel készült ülőalkalmatosságokat is, melyek a használt technológia miatt alapból nem tartozhatnak az olcsó kategóriába. Egy extra funkciókkal ellátott relax ülőgarnitúra sokat dobhat az árfekvésen. Egy ilyen fotel esetében szükséges az erős fém háttámla, a jó minőségű sin és reteszek használata, valamint olyan fém ülőkeret, ami a kritikus helyeken is strapabíró, nem kopik nem deformálódik.

Olcsó ülőgarnitúra, de milyen a komfort réteg?

A tartósságot és a biztos kényelmet a nagy rugalmasságú habszivacs teszi lehetővé, ami nem véletlenül az egyik legdrágább tömés egy kanapé esetében. Az olcsó ülőgarnitúrák többnyire poliuretán és poliészter habszivaccsal vannak ellátva, amelyek hamar elhasználódnak. Ha korlátozott az anyagi keretünk akkor olyat vegyünk, amelynek az alsó része nagy rugalmasságú habszivacs, a felső pedig poliészter réteg. Ha fekvéskor kiérezzük a rugózatot, akkor biztosak lehetünk, hogy a gyártó kispórolta belőle a tömőanyagot.

Az ülőfelület területén is számos új technikai vívmánnyal találkozhatunk és nem ritka a szilikonos ülőfelületek alkalmazása sem. De talán a matracoknál használatos emlékezőhabos technológia az ami mindenki számára ismert. Egyes amerikai gyártók a NASA által az űrhajózási csomagolás számára kifejlesztett memória hab technológiát alkalmazzák a fotelek és kanapék ülőfelületének kényelmesebbé tételéhez. A Memory Foam egy olyan speciális anyag, amely a használójának számos előnnyel jár. Gyártás során a kárpitozás alá egy speciális komfort gél réteget (gel-infused memory foam) építenek be. Ez rugalmasan idomul a test alakjához, segít a megfelelő terheléselosztásban – az ülés folyamán tehermentesíti a gerincet –, valamint a jó hővezető képessége hozzájárul a komfortérzet huzamosabb fenntartásához.

Ágyazható? Nem ágyazható? Vajon melyik a jobb?

Egy gyönyörű, elegáns darab nyilván nem arra van kitalálva, hogy rendszeresen alvásra használjuk, és kifeküdjük, ez még egy minőségi, drága darabnak sem tesz jót, nemhogy egy gyengébb anyagú, olcsóbb típusnak. Viszont a gyártók, bútorkészítők már gondoltak arra, hogy ez sokakat hidegen hagy, ezért megalkották az ágyazható verziót, amely már az exkluzív kanapéknál is felfedezhető. Ez az extra is felelhet a magasabb árért, főleg ha a fekvőfelület is olyannyira minőségi minden szempontból, mint amikor ülőpozícióba van átalakítva. Bizony nem egyszer találkozhattunk már olyan esettel, amikor a minőség a fekvőfelületen már nem úgy mutatkozott meg. Észrevehetően gyengébb volt ott a kárpit, más volt a rugózat kialakítása, nem volt érezhetően elegendő a tömítés és még sorolhatnánk. Tehát, ha kinyithatót szeretnénk megvételezni, mindenképp vizsgáljuk át ebben az állapotában is és hasonlítsuk össze az egyes tartozékokat, elemeket. Sokan azért is választják a kettő az egyben ülőalkalmatosságokat, mert így két legyet ütnek egy csapásra, arról nem beszélve, hogy a családhoz érkező vendégeknek is lehet kényelmes alvóhelyet biztosítani éjszakára.

Számít a kárpit minősége is?

Az olcsó ülőgarnitúrák felülete többségében pamut vagy vászon, amelyek mutatósak, de a tisztításuk igen macerás feladat. Sok esetben találkozunk plüss, zsenília vagy éppenséggel zsákszövet borítással. Az eredeti bőr és gyapjú viszont nem okoz majd csalódást használóik számára. A bőr esetében népszerű még a textilbőr vagy műbőr borítás is. Ma már választhatunk különböző antibakteriális és antiallergén anyagokból készült speciális felületeket is kedvenc ülőalkalmatosságunk borításához.

Sok bútorbolt a nagyobb haszonszerzés céljából – a versenytársaknál jóval olcsóbban tudja kínálni termékeit a piacon – a spalt bőrből készült garnitúrákat részesítik előnyben és ezeket eredeti bőr címszó alatt forgalmazzák. Elképzelhető, hogy a teljes felületet gyártják ebből a silányabb anyagból, de az is, hogy csak az ülőgarnitúra hátához és oldalához – ami kevésbé vagy egyáltalán nem látszódik – használják fel ezt a gyengébb minőségű színazonos, úgynevezett spalt bőrt. De pontosan mi is ez? Mivel a vágóhidról kikerülő bőrt nem lehet teljes vastagságában feldolgozni, ezért megfelelő tisztítási eljárás után azt több részre hasítják. A hasítás után keletkezik egy felső rész un. színbőr és egy alsó húsrész ún. hasíték vagy spalt bőr. Egy minőségi bőr ülőgarnitúrához az olcsó ülőgarnitúrával szemben színbőrt használnak, mert az sokkal tartósabb, ellenállóbb és lágyabb tapintású. Jó ha tudja, hogy a használat során, illetve a napfény hatására a spalt bőr és az eredeti bőr színe idővel elüt egymástól és csúnya lesz. Mi az ülőgarnitúráinkat kizárólag jó minőségű bőrrel készítjük!

Bútorboltunk az ülőgarnitúra terén is a legjobbakat kínálja vásárlóinak, így ha megbízható bútort keres, jöjjön el és győződjön meg róla ön is!

 

Korábbi blog bejegyzésünk: az otthon melege

Érdeklődés a termékkel kapcsolatban
Név
E-mail
Telefon
Üzenet