/upload/images/351/img-0188-553479.jpg

Mire figyeljünk a színek választásánál?

2017-04-26

bútor_színskála.jpgTalán a legfontosabb, hogy tisztában legyünk mi milyen színeket szeretünk. Mivel évekre szóló döntés egy lakás falának vagy egy-egy bútor színének kiválasztása így fontos, hogy számunkra az legyen kellemes, nyugalmat sugárzó. Ha szeretjük a harmonizáló, vagy kontrasztos színeket akkor válasszunk olyat. Ha a meleg színek közelebb állnak a szívünkhöz a hideggel szemben, akkor pedig olyat. Ez mind egyéni ízlés kérdése. Például egy konyhában a sötétebb fal mellé választhatunk egy világosabb konyhabútort vagy éppenséggel fordítva.

 

Szintén nagyon fontos szempont, hogy mekkora tér áll rendelkezésünkre. A szoba világosságát a külső megvilágításon felül a belmagasság is befolyásolja. Bútorok tekintetében érdemes figyelni a napszak szerint világos-árnyékos helyek változására. Egy sötétebb nappaliba világosabb színt választva a szoba is sokkal világosabbnak tűnik, ezzel kompenzálhatjuk a kevesebb napfényt. Nagyon sokat számít, hogy milyen világító berendezések állnak rendelkezésünkre. A meleg és hideg fényű led lámpákon keresztül a normál izzós csillárokig bezáróan van bőven lehetőségünk a szoba megvilágításával a hangulatot is befolyásolni. Vegyük figyelembe, hogy ezen lámpatestek szinte mindegyikénél más színben fog pompázni a bútordarabunk.

 

Érdemes még szemelőt tartani, hogy mi a helyiség funkciója, mennyi időt is töltünk el ott. Egy nappaliban - ahol valószínűleg az időnk zömét töltjük - érdemesebb vidámabb színeket választani. Ellenben egy hálószobában, ahol alszunk, lazulunk már sokkal jobb választás a kevésbé vibráló, inkább nyugtató hatású, sötétebb árnyalatok mellett dönteni.

 

Ha igazán harmonikus összhatást szeretnénk elérni, nemcsak a fal színe lehet meghatározó de a burkolat, padló és még a függönyök színe is fontos összetevő lehet. A padlóhoz, járólaphoz érdemes mindig olyan árnyalatot választani ami passzol hozzá. A függönyök területén egyszerűbb dolgunk van, hiszen azok akár utólag is könnyen cserélhetők, változtathatók.

 

Végezetül megemlítjük a színek mellett a különböző minták alkalmazásának lehetőségét is amire szintén ügyelnünk kell. Az új modern lakásokban előszeretettel alkalmaznak különféle festett motívumokat a falon. És itt nem csak a nagyszobára vagy az étkezőre kell gondolni mely helyiségeket előszeretettel borít valamilyen természetből vett motívum, hanem a gyerekszobára, ahol a színes figurák és mesehősök is megjelennek. A bútorainak kiválasztásánál ezekre éppúgy tekintettel kell lennünk.

 

Korábbi BLOG bejegyzésünk: Hogyan tisztítsuk ülőgarnitúránkat?

Érdeklődés a termékkel kapcsolatban
Név
E-mail
Telefon
Üzenet